Csak Szabad Forrásból

Csak Szabad Forrásból

Gyermekfelügyelet WiFi IP kameréval

2014. július 26. - knorb

A nyár nagy részét egy balatoni nyaralóban szoktuk tölteni a családdal, nekem mindegy hol dolgozom. Van két kicsi gyermekünk, most 2.5 és 4.5 évesek. A ház egy téglalap alakú telek hátsó harmadán áll, tehát az utca felé van az udvar 2/3-a, a ház mögött az 1/3-a. Mi az utca felőli részen szoktunk tartózkodni, ott van a gyerekbirodalom. A terasz is ott van a házon, ott szoktam dolgozni. Onnan belátható az egész ház előtti rész, mivel kicsit meg is van emelve az udvar fölé, tehát tökéletes a rálátás az udvar elejére. De a porontyok persze gyakran hátraszöknek, ahol nem látjuk őket és ez nagyon zavar. Elkeríteni, tiltani nem akarjuk azt a részt, mert nincs ott semmi veszélyes, de azért jó lenne látni őket ott is, főleg, hogy a kisebbik (fiú) egy igazi rosszcsont, mindig csinál valami hülyeséget.

Terv a megoldásra

Az az ötletem támadt, hogy a hátsó udvarrészre teszek egy kamerát. Fúrni-faragni nem akarok, ezért azt gondoltam, hogy egy kültéri WiFi IP kamerával oldom meg, amit egy fotó-állványra fogok fölállítani, az áramellátását pedig akkumulátorról oldom meg.
Tehát irány az ebay.com és kínai testvéreinktől rendelek valami ilyesmit.
A következőre esett a választás:
wireless ip camera outdoor.JPG
Az ára 8900Ft postával együtt. Ez volt a legolcsóbb. Már csak meg kell várni amíg megjön, általában 3-4 hét a posta Kínából.
Paraméterei:
outdoor camera(black/silver)
3.6mm standard lens, CMOS 0.3 Megapixels, 36 LED, 20m IR night vision distance
Free P2P, No port forwarding, Support two-dimensional code scanning
Support iPhone, Android system, Level 3 User Account
Plug and play, Waterproof IP security camera with WIFI, night vision
Specifications:
Compression: M-JPEG
Frame rate: 25 fps
Resolution: VGA (640 x 480), QVGA (320 x 240)
Video Adjustment: Auto Backlight Compensation, Auto White Balance, Contrast Adjustable, Brightness Adjustable
Alarm Detection: Motion detection, detection sensitivity settings
Alarm: Support Email, FTP image upload
Supported Operating Systems: Microsoft Win98 SE/ME/2000/XP, Vista, Win7
Internet Explorer 8.0, FireFox, Google Browser
Network interface: RJ-45 10/100Mb, self-adaptable Ethernet slot
Supported Protocol: TCP / IP, HTTP, ICMP, DHCP, FTP, SMTP etc.
Online user: 4
IP Mode: Static IP address, Dynamic IP address
WLAN STANDARD: WIFI, 802.11 b / g / n
Wireless Security: WEP, WPA, WPA2
Power supply: DC12V/1A
Working temperature: -10 ~ 50 ℃ 95% RH
Camera size: 100 x 66 x 73 mm (L x W x H)
Color: Black, White
Net weight: 472 g
Package weight: 561 g
Package included:
1 x IP Camera (Screws included)
1 x Power Adaptor(EU Plug)
1 x CD (Instructions included)
Tehát a felbontása 640x480 pixel, 25 képkocka per másodperc frissítéssel. A tömörítés MJPEG. Ez nem túl nagy felbontás, de a célnak tökéletesen megfelel.
Egy fontos dolgot nem tudok róla, hogy mekkora a kamera látószöge. Tehát, hogy mekkora részt fog belátni a térből. Jó lenne, ha minimum 90 fok lenne, mert akkor csak beállítanám az állványát egy hátsó sarokba és akkor egy kamerával belátnám a teljes teret. Na nem baj, majd a próba eldönti.
Szóval azért IP kamerát választottam, mert így csak összehangolom a routeremmel, és egy webböngészőben, vagy a VLC media player programmal folyamatosan tudom figyelni az eseményeket. Persze, hogy ez mennyire fog működni, majd a teszt eldönti.
17-35 vot to 12 volt 3 amper.JPG
Még egy fontos probléma a kamera áramellátása. A leírás szerint 12 volt feszültség és 1 amper áramerősség kell neki. Ezt egy 24 voltos vagy 2 db 12 voltos sorba kötött ólom akkuval szeretném megoldani. Gondolhatnánk, hogy egyszerű lenne rákötni egy sima 12 voltos autó akkumulátorra, de azzal az a gond, hogy lemerülve már csak 10 volt körül van a feszültsége. Ha 24 voltos akku lemerül, akkor is tud még 20 voltot. Tehát a 24 voltra rákötök egy konvertert, ami 12 voltot csinál belőle. Ezt is ebay.com-ról rendeltem, 1000Ft-ért. Bemenet 17-35 volt, kimenet 12 volt, max 3 amper.
A kamera üzemideje reggel 7 órától este 21 óráig lenne, ez a maximum. Tehát maximum 14 órát kéne mennie.
Először normál elektromos hálózatról fogom üzemeltetni pár napot a gyári tápjával, egy Lidl-ben vásárolt fogyasztásmérőbe bedugva. Így meglesz, hogy mekkora körülbelül az áramfogyasztása, mekkora akkumulátorra lesz szükség, hogy 14 óra üzemet kibírjon.

A bejegyzés trackback címe:

https://szabadforras.blog.hu/api/trackback/id/tr697407670

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bagoj ur 2014.10.15. 14:23:09

Engem is érdekel a téma. Utánanéztem ennek a kamerának, azt írják hogy 3.6mm-es az optika. Ez elvileg 72 foknak felel meg, de nem vagyok vmi nagy szakember, lehet tévedek. Mindenesetre érdekelne az eredmény! :)

nazya.com/ebay/single/45059749/orig_desc.html

knorb 2014.10.15. 14:37:51

Sajnos csak pár napja érkezett meg (a kínai posta nem a gyorsaságról híres), így egyenlőre nem aktuális a dolog, majd jövő nyáron.
De kipróbálom és leírom a tapasztaltakat, kimérem, hogy gyakorlatilag hány fokos a látószöge. Nekem a 90 fok már tökéletes lenne, a kisebb már necces...

bagoj ur 2014.10.22. 16:07:36

Nekem is a nagy látószög kéne, lehet is dóm kiszerelést is kapni, csak az a baj velük hogy nagyon gagyi kínai kinézetűek, amikről senki nem hiszi el, hogy tényleg kamerák. :-) Pedig azok. Nekem inkább vagyonvédelemre kéne, de a gyermek figyelése is aktuális.

szszsz.hu 2014.10.23. 14:45:13

@bagoj ur: Szia, elvégeztem a tesztet, a szabadforras.blog.hu/2014/10/23/gyermekfelugyelet_wifi_ip_kamereva_2_resz url-en elérhető.
Ha van egyéb kérdésed róla, légyszi ott kérdezz.
Köszi az érdeklődést!
süti beállítások módosítása