Csak Szabad Forrásból

Csak Szabad Forrásból

(Baofeng) Pofung UV-5RA használata – Szelektív zajzár használata

2014. október 23. - knorb

Mire jó a szelektív zajzár?

A szelektív zajzár segítségével tudjuk beállítani, hogy ne halljunk minden adást egy adott frekvencián, csak azoknak a rádióknak az adását, akikkel egy csoportban vagyunk, ugyanazt a "kódot" adtuk meg. Ezt a funkciót a kereskedelemben – hibásan – alcsatornának hívják.

Ez nem egy kódolt, titkosított adás, akinél nincs semmilyen szelektív zajzár beállítva, az rendesen fogja hallani az adást! Tehát ez nem az illetéktelen hallgatózástól védi meg az adásunkat, hanem attól véd meg minket, hogy olyan adást kelljen hallgatnunk, amit nem szeretnénk!

Szelektív zajzár elméleti működése

A szelektív zajzárat a CTCSS és/vagy a DCS valósítja meg a rádiónkon. Lényegében mindegy melyiket használjuk, az eredmény ugyanaz lesz.

A vétel működése szelektív zajzár nélkül:

  1. Készenléti állapotban a zajzár lezárja a hangszórót, hogy ne halljuk az FM sistergést.
  2. Ha adást érzékel a rádiónk, akkor vétel állapotba vált a rádió  (világít az indikátor LED és a képernyő) és kinyitja a zajzár a hangszórót és halljuk az adást.

A vétel működése szelektív zajzárral:

Először is beállítunk egy CTCSS vagy DCS kódot a rádióinkon, mindegyiken ugyanazt. Ez a kód az adást nem módosítja. Annyi történik csupán, hogy vétel esetén a zajzár csak akkor nyitja a hangszórót, ha érzékeli a megadott kódot az adásban.

  1. Készenléti állapotban a zajzár lezárja a hangszórót, hogy ne halljuk az FM sistergést.
  2. Ha olyan rádióval hallgatjuk az adást, amelyiken szelektív zajzár van beállítva vételre
    1. Ha adást érzékel a rádiónk és az tartalmazza a beállított kódot, akkor vétel állapotba vált a rádió (világít az indikátor LED és a képernyő) és kinyitja a zajzár a hangszórót és halljuk az adást.
    2. Ha adást érzékel a rádiónk de az NEM tartalmaz kódot vagy nem azt a kódot tartalmazza amit beállítottunk, akkor is vétel állapotba vált a rádió (világít az indikátor LED és a képernyő), de a zajzár NEM nyitja a hangszórót, néma marad.
  3. Ha olyan rádióval hallgatjuk az adást, amelyiken nincs szelektív zajzár beállítva vételre, akkor vétel állapotba vált a rádió (világít az indikátor LED és a képernyő), kinyitja a zajzár a hangszórót és halljuk az adást függetlenül attól, hogy az adás tartalmaz-e kódot vagy sem.

Szelektív zajzár használata a (Baofeng) Pofung UV-5R rádión

Ez a rádió tudja kezelni mind a CTCSS, mind a DCS kódokat. Ezeket a menüben tudjuk megadni. Külön-külön kell beállítani mind az adás kódját, mind a vételi kódot. Mindezeket külön-külön kell beállítani mind a két frekvencia kijelző sorra. Tehát mind a két kijelző sorra be kell állítanunk egy adáshoz adandó kódot és egy vételi kódot.

  1. Válasszuk ki a beállítani kívánt kijelzősort az "A/B" gombbal.
  2. Lépjünk a menübe.
  3. Válasszuk ki az adás kód beállításához a 12. T-DCS vagy a 13. T-CTCS menüpontot, attól függően, hogy melyik fajta kódot akarju az adáshoz adni. A  "FÖL" és a "LE" nyilakkal válasszunk ki egy szimpatikus kódot (vagy amit a többiekkel megbeszéltünk). A kijelzőn csak adás állapotban fog megjelenni a CT vagy DCS felirat a beállított kijelzősor előtt.
  4. Válasszuk ki a vétel kód beállításához a 10. R-DCS vagy a 11. R-CTCS menüpontot és a  "FÖL" és a "LE" nyilakkal válasszunk kódot, attól függően mit kell beállítanunk, hogy csak a szükséges adást halljuk. A kijelzőn a beállított kijelzősor előtt megjelenik egy kis CT vagy DCS felirat készenlét és vétel állapotban.

Tehát megtehetjük azt, hogy vételhez teljesen más szelektív zajzár típust vagy kódot állítunk be, mint adáshoz. Persze azt is megtehetjük, hogy csak a vételhez vagy adáshoz állítunk be valamilyen szelektív zajzárat, a másikhoz semmit.

Adás letiltása foglalt csatornán

Ez nem csak szelektív zajzár használatakor működő dolog, de talán itt van leginkább gyakorlati jelentősége.

Gyakorlatilag azt csinálja, hogy ha adást érzékel azon a frekvencián, amelyiken mi is éppen adni készülünk, akkor megtiltja a rádiónkak, hogy adás állapotba váltson.

Előfordulhat olyan eset, hogy két különálló csapat ugyanazt a frekvenciát használja, de más szelektív zajzár típust, vagy kódot. Ilyenkor ha valaki a konkurens csapatból adást ad, azt mi nem halljuk, de mégis foglalja a frekvenciát. A rádiónk ugyan világít vétel állapotban, jelezvén, hogy van adás a frekvencián, de előfordulhat, hogy ezt mégsem vesszük észre, mert mondjuk hedset-et használunk. Ebben a helyzetben valahogy jó lenne elkerülni, hogy mi ráadjunk a frekvenciára.

A másik eset, ami eszembe jut, pont az enyém, amikor headset-tel használom a rádiót. Ilyenkor nem egy konkurens csapattól akarom kímélni magunkat, hanem egyszerűen nem akarom véletlenül adás állapotba helyezni a rádiómat, miközben a partnerem beszél. Mert előfordulhat VOX módban, vagy torokmikrofonnal, hogy – miközben a partnerem szövegét hallgatom – köhögök, krákogok, vagy egyéb erős háttérzaj beindítaná az adást a rádiómon. Ebben az esetben tök mindegy, hogy használunk-e szelektív zajzárat vagy sem.

Több gyakorlati eset nem jut most eszembe, amikor ténylegesen hasznos lenne.

Beállítani a 23. BCL menüpontban lehet. Kapcsoljuk ON állásba és már kész is.

Zajzár nyitása manuálisan

Előfordulhat, hogy miközben szelektív zajzár véd minket az azonos frekvencián zajló konkurens adások hallgatásától, mégiscsak bele szeretnénk hallgatni néhány másodpercre a konkurencia álltal forgalmazott adásba.

Ennek egyszerű módja, hogy nyomjuk meg hosszan a "MONI" gombot. Ilyenko kinyílik a zajzár, ha van szelektív zajzár beállítva, ha nincs és hallgathatjuk mi folyik az adott frekvencián, egészen addig, amíg el nem engedjük a gombot.

A bejegyzés trackback címe:

https://szabadforras.blog.hu/api/trackback/id/tr367407648

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása