Csak Szabad Forrásból

Csak Szabad Forrásból

(Baofeng) Pofung UV-5RA használata – A rádió alapszintű megismerése

2014. augusztus 23. - knorb

Pofung UV-5R.JPGA kép nem pont egy Baofeng UV-5RA, de egy UV-5R, majdnem ugyanaz a kinézete, kicsit más a csicsa, de a gombok ugyanazok és ugyanott vannak.

Mielőtt elkezdeném a konkrét típus ismertetését, néhány alapfogalmat szeretnék tisztázni.

Egy adó-vevő rádió állapotai

Egy adó-vevő rádió alapvetően kétféle állapotban lehet, adás és vétel. A két állapot csak külön külön működik, tehát amikor beszélünk, akkor nem halljuk a másik felet. Amikor halljuk, akkor nem tudunk beszélni.

  • Adás: Amikor megnyomjuk az adás indító gombot (PTT), a rádió adni kezdi a beállított frekvencián amit mondunk.
  • Vétel: Amikor elengedjük a "PTT" gombot, a rádió vétel állapotba áll és hallgathatjuk, hogy mit mond a másik fél. Ha semmit nem mond, akkor egy erős sistergést hallunk.

Hogy ez a sistergés ne kergessen minket az őrületbe, kitalálták a zajzár (squelch) nevű dolgot. Amíg nincs adás a frekvencián, addig a zajzár lezárja a hangszórót, ha adást észlel kinyitja.

Kapcsoljuk be

A rádió tetején levő tekerős bizbaz (knob) elforgatásával bekapcsoljuk a ketyerét. Amikor kattan egyet, akkor bekapcsol, ha tovább tekerjük, növeljük a hangerőt.

Reset-eljük a készüléket

Legelőször állítsük vissza gyári állapotba a rádió beállításait, ki tudja miket mókoltak el rajta a dílerek.

  1. Nyomjuk meg a "MENU" gombot
  2. Írjuk be, hogy 40
  3. Nyomjuk meg a "MENU" gombot, felirat ez lesz: ALL
  4. Nyomjuk meg a "MENU" gombot, felirat ez lesz: SOURCE?
  5. Nyomjuk meg a "MENU" gombot, felirat ez lesz: WAIT
  6. Várjunk, amíg a készülék újraindul

Most a készülékünk gyári beállításba került, csipog ha gombot nyomunk, kínaiul bemondja a menüpontokat és ha megnyomjuk a "PTT" gombot, akkor egy olyan frekvencián fog adni, amiért büntetés jár, tehát ne nyomkodjunk semmit, csak figyeljünk és csináljuk végig, amit itt leírok. Mire a bejegyzés végére érünk, nyugodtan használhatjuk a rádiót, mert szabad PMR446 frekvenciákra lesz állítva.

Amit a kijelzőn látunk

Reset-elés után a következő képernyő fogad minket:

Pofung UV-5R_kijelző.JPG

Értelmezzük, mi mit jelent! A rádió frekvencia módban van, mert frekvenciát ír ki, nem csatornát, ezt majd később megmagyarázom.

Kezdjük először a két nagy számmal. Ez a rádió két frekvenciát tud egyszerre figyelni, a számok ezeket mutatják MHz-ben kifejezve. Tehát bármely frekvencián a kettő közül adás van az éterben, azt hallani fogjuk.

Adni mindig azon a frekvencián fogunk, amelyik előtt a kis fekete nyíl van, jelen esetben a 136.025MHz-en. Ha megnyomjuk az "A/B" kék gombot, akkor a kis nyíl az alsó számsor elé áll. Tehát az "A/B" gomb arra való, hogy kiválasszuk melyik frekvencia legyen az adó frekvencia, a fölső (A), vagy az alsó (B).

A frekvenciák fölött az "S" betű azt jelenti, hogy a rádió mindkét frekvenciát figyeli. Ez a menüben kikapcsolható (7. TDR menüpont OFF), és eltűnik az "S" betű. Ilyenkor csak azon a frekvencián történik a vétel is amelyiken az adás, tehát amelyik előtt a fekete nyíl van. Ezt így fogom majd beállítani, mert normál esetben én nem akarom hallgatni mások beszélgetését, elég nekem egyazon frevencia az adásra és a vételre is.

A jobb felső sarokban peddig egy akkumulátor töltöttség jelző látható. Gondolom, egyértelmű mire való.

A menü használata

A menübe értelemszerűen a "MENU" gomb megnyomásával lépünk be.

A menüpontok között a "FÖL" és a "LE" nyilak segítségével tudunk navigálni. 40 menüpont van. Elég soká tart átlapozni őket. Ezt az időt megspórolhatjuk, ha a számbillentyűk segítségével beütjük a módosítani kívánt menüpont számát, ilyenkor egyből odalép.

Ha megtaláltuk a módosítandó menüpontot, akkor a "MENU" gomb ismételt megnyomásával tudunk változtatni az opciókon. A fekete nyíl ilyenkor az aktuálisan beállított opció mellé kerül.

A  "FÖL" és a "LE" nyilak segítségével lapozhatunk az opciók között.

Ha kiválasztottuk a megfelelő opciót, akkor a "MENU" gomb megnyomásával elmenthetjük azt.

Az "EXIT" gomb megnyomásával elhagyhatjuk a menüt. Ha egy opció kiválasztásakor nem mentjük a "MENU" gombbal, hanem az "EXIT" gombot nyomjuk meg, akkor nem módosul a menüpont beállítása. Ez jól jöhet, ha mégsem akarjuk módosítani a menüpont beállítását, de már ellapoztunk az eredeti opcióról és nem tudjuk melyik volt az.

Ha pár másodpercig semmit nem csinálunk, akkor a rádió autómatikusan kiléptet a menüből! A nem mentett beállítások elvesznek.

Ha visszalépünk a menübe a "MENU" gomb megnyomásával, akkor az a menüpont lesz előttünk, amelyik ott volt, amikor elhagytuk a menüt előzőleg.

Van pár menüpont, amihez gyorsbillentyűk tartoznak. Ha ezzel váltjuk az értéket, akkor az érték változása a menüpontnál is megfigyelhető lesz. Ilyen például a "BAND" gomb, ami a 33. BAND menüpont értékét váltogatja UHF és VHF között.

Van olyan eset, amikor frekvencia-értékeket közvetlenül a billentyűzetről gépelünk be. Ha mondjuk VHF-re van állítva a rádió és mégis UHF értéket gépelünk be, akkor is átvált a 33. BAND menüpont UHF értékre.

Itt említeném meg, hogy van néhány menüpont, ami nem általánosan érvényes mindkét frekvencia kijelzőhöz, hanem külön állítható az értéke a fölső (A) és az alsó (B) számsorhoz. Ezt sajnos a rádió sehol nem jelzi, nekünk kell kitalálni. Én már végigpróbáltam, majd egy következő bejegyzésben, amikor az összes menüponton végigmegyek írni fogok róluk.

A menüpontok sorrendjében én semmi logikát nem találtam. Az egymáshoz tartozó menüpontok nincsenek mindenhol egymás után rendezve.

Néhány simítás

Most, hogy megismerkedtünk a kijelzővel és a menü működésével, lépjünk is be a menübe és végezzünk el néhány módosítást:

8. BEEP (billentyűzethang): OFF (Ki, mert idegesít)
14. VOICE (minden hülyeséget bemond egy géphang): OFF (Ki, mert iszonyatosan idegesít, de ha akarod lehet angol, vagy kínai)

Tehát, nyomjuk meg a "MENU" gombot. Nyomjuk meg a 8 számot, vagy a  "FÖL" és a "LE" nyilakkal keressük meg a menüpontot. Ha megvan, nyomjuk meg a "MENU" gombot újra. A  "FÖL" és a "LE" gombokkal állítsuk be az OFF opciót. Ezután a "MENU" gomb megnyomásával mentsük a beállítást. Ugyanígy járjunk el a 14. VOICE menüponttal is. A végén az "EXIT" gombbal léphetünk vissza a frekvencia nézetbe.

Persze akit nem zavarnak ezek a dolgok, nyugodtan hagyhatják, a rádió érdemi működését nem befojásolják, csak engem idegesítenek egy idő után.

(Baofeng) Pofung UV-5R rádiónk állapotai

  • Adás: Amikor megnyomjuk a "PTT" gombot, vagy a VOX funkció kapcsolja adásra a ketyerét. Ilyenkor beszélhetünk. Az indikátor LED pirosan világít, a képernyő a 31. TX-LED menüpontban beállított színben pompázik (alapértelmezetten ORANGE, narancssárga).
  • Készenlét: Amikor befejezzük az adást, a rádió készenléti állapotba áll. Nem ad, nem vesz, csak figyeli, hogy van-e adás a beállított frekvencián (frekvenciákon). Ilyenkor a zajzár zárt állapotban van. Az indikátor LED nem világít. A képernyő a 29. WT-LED menüpontban beállított színben világít (PURPLE, bíbor alapon) a 6. ABR menüpontban beállított ideig (5 másodperc az alapértelmezett), majd elsötétül.
  • Vétel: Amikor a rádiónk készenléti állapotban érzékeli, hogy adás van a megfigyelt frekvenciákon, nyit a zajzár és halljuk a frekvencián érkező adást. Az indikátor LED zölden világít, a képernyő a 30. RX-LED menüpontban beállított színben világít (BLUE, kék a gyári érték). Ha hosszan nyomjuk a "MONI" gombot, akkor ebbe az állapotba kerül a rádiónk.

Amíg nincs adás a frekvencián, addig lezárja a hangszórót a zajzár. Ennek érzékenysége állítható a 0. SQL menüpontban (gyári érték: 5), ha 0-ra állítjuk, akkor folyamatosan nyitva lesz a zajzár (és szép lassan, csendben megőrülünk), de ez hasznos lehet, ha nagyon rossz az adás minősége és az autómatika csak zajnak érzékeli, pedig nem csak az van, hanem egy nagyon gyengén hallható adás is. A zajzárat ideiglenesen is kinyithatjuk, ehhez tartsuk nyomva a "MONI" gombot.

Előkészületek a frekvencia beállításhoz

Állítsuk a kis fekete felfelé nyilat a felső számsor elé az "A/B" gombbal. Lépjünk be a menübe, majd:

1. STEP (frekvencia lépésköz): 6.25K
Erre azért van szükség, mert a frekvenciák nem állíthatók csak úgy akárhova, csak bizonyos lépésközökkel. Ez akkor is igaz, ha közvetlenül bepötyögjük a számokat. Például, ha a lépésközt 2.5K-ra állítjuk, akkor nem fogjuk tudni beírni, hogy 446.00625MHz, ami a PMR446 első csatornája (446006 bepötyögésével a 446.007 érték fog megjelenni a kijelzőn és a  "FÖL" és a "LE" nyilakkal sem fogunk tudni odalapozni). Ha PMR446 frekvenciákat akarunk beállítani, akkor mindenképpen 6.25K-ra kell állítani a lépésközt, máshogy nem fogjuk tudni beállítani! Így a 446006 bepötyögésével 446.000 fog megjelenni, de amint megnyomjuk a fel gombot, 446.00625 érték fog megjelenni, pont ami nekünk kell.
Ha 446007 értéket írunk be, akkor 446.00625 értékre fog váltani. Úgy vettem észre, hogy mindig lefelé legközelebb levő beállítható értkre ugrik. A következő PMR446 csatorna a 2., melynek 446.01875 a frkvenciája, ha 446018 értéket pötyögünk, akkor 446.0125 értékre fog állni, ha viszont 446019 értéket írunk, akkor 446.01875 értékre fog állni, pont a nekünk kellőre.
2. TXP (adó kimenő teljesítménye): LOW (Alacsony, 1W)
Ebben a menüben az adóteljesítményt állíthatjuk LOW (1W) vagy HIGH (4W) értékre. Mindenképpen a LOW értéket ajánlom PMR446 sávhoz.
Ha mégis a nagyobbra lesz szükségünk, akkor egy mozdulattal tudunk majd változtatni rádiózás közben is, ugyanis van hozzá gyorsgomb, a "#" gomb rövid megnyomásával váltogathatunk a LOW és a HIGH érték között.
A LOW értéket egy "L" betű megjelenése jelzi a frekvencia kijelzés fölött.
33. BAND (sáv választás): UHF (így a felső kijelzősorban az UHF sáv lesz aktív)
Ebben a menüpontban állíthatjuk be, hogy VHF (136.000MHz – 174.9975MHz), vagy UHF (400.000MHz – 520.9975MHz) sávban akarunk tevékenykedni.
Ehhez is van gyorsgomb, a "BAND" feliratú.
Ha a frekvenciaértéket közvetlenül beírjuk, akkor is átváltja a menü beállítását a frekvenciaértéknek megfelelően.

Kilépés a menüből az "EXIT" gombbal.

Ezeket a beállításokat külön kell elvégezni a fölső (A) és az alsó (B) frekvencia kijelzőhöz.

Tehát most állítsuk be az alsóhoz is. Állítsuk a kis fekete lefelé nyilat az alsó számsor elé az "A/B" gombbal. Lépjünk be a menübe, majd:

1. STEP (frekvencia lépésköz): 6.25K
2. TXP (adó kimenő teljesítménye): LOW (Alacsony, 1W)
33. BAND (sáv választás): UHF (így az alsó kijelzősorban az UHF sáv lesz aktív)

Kilépés a menüből az "EXIT" gombbal.

Frekvenciák beállítása PMR446 sávba

A rádiónk most frekvencia módban van, tehát a kijelzőn számokat látunk. A fölső sorban 400.000 látható. A számok bepötyögésével írjuk be, hogy 446000, ezután a "FÖL" nyilat nyomjuk meg egyszer. Ezzel a felső számsorban a 446.00625 érték fog megjelenni. Tarararamm! Ez az ingyenesen használható első csatorna!

Nyomjuk meg az "A/B" gombot egyszer. A kis nyil lefelé áll az alsó számsor előtt. Írjuk be, hogy 446019, így az alsó számsoron a 446.01875 érték látszik. Ezzel elértük, hogy a második ingyenes csatornát is figyeljük.

Most már nyugodtan megnyomhatjuk a "PTT" gombot és világgákürtölhetjük, hogy "Hello World" :-)

A rádió azon a frekvencián fog adni, amelyik előtt a kis nyilacska figyel. Venni viszont mind a két frekvencián fog, tehát halljuk mindkét frekvencián forgalmazott adást. Persze, ha ugyanazt állítjuk be mindkettőnek, akkor csak azt az egyet halljuk.

Nyugodtan próbálgassunk, lényeg, hogy 446.000 - 446.100 között legyenek beállítva a frekvenciaértékek!!! A 446.100 és 446.200 közötti sáv is ingyenes, de az a digitális PMR-eknek van fenntartva. Valószínüleg ennek a sávnak a használatáért nem jár fejlövés, de ha 446.000 és 446.200 közöttin kívül más frekvenciát használunk, akkor elkapnak, megkínoznak, felakasztanak és agyonlőnek, akár többször is! Még véletlenül se tegyük!!!

Persze hallgatózni ér más frekvenciákon is! Ha a Balaton, vagy valamelyik hajózott folyószakasz közelében, esetleg tengerparton vagyunk, nyugodtan állítsuk a rádiónkat a 156.800MHz-re. Ez a halyózási vészhelyzeti és kapcsolatfelvételi frekvencia (hajózásban 16. csatornának hívják). Ezen gyakran hallhatunk időjárásjelentést. De a hajósok is használhatják arra, hogy megkeressék egymást, majd más frekvenciára váltva folytassák a kommunikációt. De csak figyeljük ezt a frekvenciát! Adni eszünkbe se jusson rajta, hacsak magunk is nem hajózunk! De a használatához rádiós vizsga szükséges! Persze vészhelyzetben nyugodtan kérjünk rajta segítséget.

Segítségül leírom az analóg PMR446 rádióval ingyenesen, engedély nélkül használható frekvenciák listáját:

CsatornaFrekvencia (MHz)
1. 446.00625
2. 446.01875
3. 446.03125
4. 446.04375
5. 446.05625
6. 446.06875
7. 446.08125
8. 446.09375

Két frekvencia figyelésének tiltása

Ha nem szeretnénk hallani mind a két frekvencián folyó beszélgetéseket, akkor lépjünk a menübe és a 7. TDR menüpont állítsuk OFF állásba. Az "S" betű eltűnik a legfelső sorból. Ilyenkor csak azon a frekvencián történik a vétel is amelyiken az adás, tehát amelyik előtt a fekete nyíl van. Váltani az "A/B" gombbal tudunk.

Adás letiltása foglalt csatornán

Előfordulhat olyan eset amikor headset-tel használom a rádiót. Ilyenkor nem akarom véletlenül adás állapotba helyezni a rádiómat, miközben a partnerem beszél. Mert előfordulhat VOX módban, vagy torokmikrofonnal, hogy – miközben a partnerem szövegét hallgatom – köhögök, krákogok, vagy egyéb erős háttérzaj beindítaná az adást a rádiómon.

Gyakorlatilag azt csinálja, hogy ha adást érzékel azon a frekvencián, amelyiken mi is éppen adni készülünk, akkor megtiltja a rádiónkak, hogy adás állapotba váltson.

Beállítani a 23. BCL menüpontban lehet. Kapcsoljuk ON állásba és már kész is.

A bejegyzés trackback címe:

https://szabadforras.blog.hu/api/trackback/id/tr757407656

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Imposztorék 2017.01.17. 16:03:20

Most jött meg a pici kisz kínaitól a Bao UV5R-em és próbálom beállítani. Egyelőre van két kérdésem.
1. Az általad is jelzett frekvenciák közötti lépésköz 12,5. Van valamilyen előnye, vagy oka, hogy 6,25-re állítod?
2. A használati útmutatóban látom, hogy az egyik gombbal lehet csatorna, illetve frekvencia módra kapcsolni. Ha a PMR frekvenciákat beállítottam, vajon miért nem látom, hogy hányas csatornán vagyok, amit pedig a fotó szerint látnom kellene?
Tutira lesz még kérdésem, ha nem zavar, felteszem őket majd.
Üdvözlet: Nazca

nosztradam 2020.01.07. 07:24:39

Egyálltalán aktív még ez az oldal?

nosztradam 2020.01.07. 07:28:37

Nekem most jött meg a zUV9R plus készülékem,és ugyancsak problémás a PMR sávra hangolnom,főleg adatkábel és szoftver segítsége nélkül!Valaki esetleg tudna segíteni egy komplett leirással,-nagyon meg koöszönném!!!
süti beállítások módosítása